Oravisalon saariston Hakoniemen tilaa asutti 16 vuoden ajan taidemaalari Jorma Pajarinen, ja hänen ateljeensa sekä navettagalleria sijaitsivat asutuksen yhteydessä. Hakoniemi ympäristöineen on ihanteellinen kohde taiteelliseen työskentelyyn. Sisävesisaariston järviluonnon lisäksi Venäjän rajan läheisyys ja alueen historia on vahvasti läsnä. Lähellä sijaitseva Salpapolku tarjoaa palan suomalaista sotahistoriaa ja vaihtelevaa saaristoluontoa. Norppakannan elpymisen myötä alueella on hyvä mahdollisuus nähdä uhanalainen saimaannorppa paistattelemassa päivää rantakivillä.
Hakoniemi Residenssin tukiyhdistys ry:n perustajille on tärkeää elvyttää lapsuuden asuinpaikan Rääkkylän kulttuuria, musiikkia, muotoilua ja monimuotoista taidetta. Residenssin kautta tukiyhdistys ja taiteilijat pystyvät toimimaan yhteistyössä paikallisten monialaisten toimijoiden ja yritysten kanssa. 
Haluamme residenssin taiteilijoiden kokevan saman inspiroivan Saimaan saariston ympäristön, jonka se on meille vuosikymmenten ajan tarjonnut. Saariston järvet, luonto, eläimet, ihmiset ja elämä pohjoisen Saimaan sisävesisaarilla toimivat taiteellisen ja luovan työn innoituksen lähteenä.
HAKU RESIDENSSIIN
Residenssiin on jatkuva, avoin haku. Ilmoita hakemuksessa toiveesi oleskelun pituudesta ja ajankohdasta. Liitä hakemukseesi portfolio tai cv sekä työsuunnitelma residenssijaksolle. Ilmoita myös, jos olet kiinnostunut kangaspuiden käytöstä jaksosi aikana tai muista erityistoiveistasi. 
Residenssihuoneita on talossa kaksi, ja huoneet on ensisijaisesti tarkoitettu yhdelle hakijalle. Samaan huoneeseen voi kuitenkin hakea kaksi henkilöä yhteisellä hakemuksella (esim. työpari), jos tämä ilmoitetaan hakemuksessa etukäteen.
Jos toivot erityisen rauhallista residenssiaikaa ilman että talolla työskentelee myös toinen residenssiläinen, ilmoitathan sen hakemuksessasi.
Lemmikkieläimet ovat tervetulleita Hakoniemeen sopimuksen mukaan, mainitsethan hakemuksessasi mikäli haluat tulla residenssiin lemmikkisi kanssa.
Myös perheet voivat hakea residenssiin.
Lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen residency@hakoniemi.com otsikolla ‘Residenssihaku’.​​​​​​​ Pyrimme vastaamaan hakemuksiin kahden viikon sisällä.
RESIDENSSI SISÄLTÄÄ
Residenssi tarjoaa toimintaympäristön taiteilijoille ja luovien alojen tekijöille. 82 neliön talossa on kaksi makuuhuonetta. Keittiö, oleskelutilat, sisäsauna, kylpyhuone- ja wc-tilat ovat yhteisessä käytössä. Hyvin varusteltu keittiö, työtila, piano, sisäsauna ja polkupyörät ovat residenssivieraiden vapaassa käytössä. ​​​​​​​Myös yksityinen ranta, laavu ja grillikatos ovat käytettävissä. 
Rannan läheisyyteen siirretty Hiljentymisen talo tarjoaa paikan rauhoittumiseen luonnon läheisyydessä. Ulkosaunan lämmitys on mahdollista lisämaksusta. 
Varustuksiin kuuluvat myös: tiskikone, mikro, pyykinpesukone, televisio ja nopea 30 Mbit nettiyhteys.
ATELJEE & NAVETTAGALLERIA
Työtilan ja navettagalleria käyttö on jaettu kahden residenssiläisen kesken. Työskentely on mahdollista niin ulkona kuin sisällä. Vanhasta navettarakennuksesta löytyy residenssiläisten kesken jaettava 25 neliön lämmitettävä työskentelytila, jossa on kaksi pöytäpaikkaa. Samassa rakennuksessa on myös 50 neliön navettagalleria. Lisämaksusta on saatavilla kangaspuut kolmen kilometrin päässä sijaitsevalla kylätalolla. 
SAAPUMINEN HAKONIEMEEN
Hakoniemi sijaitsee Pohjois-Karjalassa Rääkkylän Oravisalossa. Pohjoisen Saimaan saaristoon pääset kätevästi lossilla tai siltoja pitkin. Joensuun lentokenttä ja Kiteen juna-asema sijaitsevat tunnin ajomatkan päässä.
Hinnat sisältävät menopaluu kuljetuksen juna-asemalta, lähimmältä bussipysäkiltä Rääkkylästä tai Joensuun lentokentältä. Myös ruokakaupassa käynti kerran viikossa kuuluu residenssijaksoon.
Lähimmät juna-asemat: Kitee 46km päässä, Joensuu 52km www.vr.fi
Lähin bussipysäkki: Joensuu-Liperi-Rääkkylä -linja: Oravisalo 
Kannustamme residenssiin saapuvia punnitsemaan matkustamisen päästöjä ja valitsemaan ympäristölle parhaimman matkustamistavan. Olemme valmiita auttamaan ympäristöystävällisemmän matkustamisen suunnittelemisessa.
HINNASTO
Hinnat sisältävät menopaluu kuljetuksen Joensuun lentokentältä tai Kiteen juna-asemalta. Myös ruokakaupassa käynti kerran viikossa kuuluu residenssijaksoon.​​​​​​​
HAVU KAMMARI  12m2
Vuokra 220€/vko, 350€/2 vkoa, 500€/kk
Lisähenkilöt 100€/vko

KÄPY KAMMARI 7m2
Vuokra 200€/vko, 330€/2 vkoa, 480€/kk
Lisähenkilöt 100€/vko

Lyhytaikaiset vierailijat sovittava erikseen.
Kangaspuiden käyttö 50€ + materiaalimaksu.
RESIDENSSILÄISET
2019
Leena Reittu (Finland)
Niina Mantsinen (Finland)
Mitja Lehtevä (Finland)
Aoi Yoshizawa (Japan/Finland)
Tiina Hirvonen (Finland)
Paula Nivukoski (Finland)
Laura Hetemäki (Finland)

HAVU KAMMARI  12m2
Varusteet: Parisänky, vaatekaappi, yöpöytä ja pöytävalaisin.
KÄPY KAMMARI 7m2
Varusteet: Levitettävä sänky, lipasto, yöpöytä ja pöytävalaisin.
YHTEISET TILA
ATELJEE & GALLERIA
PIHA
Back to Top